joi, 23 aprilie 2009

Albastru





Infinit sau nu, albastrul ne înconjoară şi ne învăluie. Ne dă răcoare şi linişte. Ne protejează. Este aerian şi transparent. "Cu cât un albastru e mai adânc, cu atât i se adresează omului ca o chemare spre infinit, trezindu-i dorul de puritate şi, în final, de transcendenţă." (Kandinsky)

Pentru mine albastrul este culoarea cea mai la îndemână pe paletă.
E ca un iubit plin de toane care este aspru şi sever când e de Prussia, învăluitor, fermecător şi profund când e ultramarin, sau jucăuş când este cobalt. Îmi dă linişte şi îmi răcoreşte focul pasiunii. Din cauza asta, uneori, mă sperie...

Albastrul are o mare forţă, comparabilă cu cea a naturii din timpul iernii, când totul e ascuns, dar când totul germinează şi creşte în secret. Caracterul reţinut al albastrului, umilinţa şi calmul, la fel ca marea lui simplicitate, sunt adesea întrebuinţate în tablouri reprezentând Buna Vestire.

Dacă cineva preferă albastrul, acest lucru ne poate indica o atitudine calmă şi paşnică, încrezătoare în relaţiile cu mediul. Dar nu este obligatoriu. O persoană antrenată în ale culorilor poate prefera albastrul pentru cu totul alte motive...

În combinaţii, albastrul este din nou imprevizibil. Lângă negru străluceşte cu o forţă clară şi pură, dar devine puţin sinistru. Pe un fond violet, albastrul îşi pierde puterea, lângă brun, din contră, vibrează şi electrizează şi brunul.




Pe oranj albastrul se confirmă şi se afirmă, străluceşte şi este puternic. Oranjul este culoarea lui complementară. Lângă verde, albastrul nu mai pare pur, ci uşor roşcat.



Albastru de Prussia
Oricât aş vrea, nu pot fugi de albastru!

8 comentarii:

  1. votez pentru albastru :)
    alaturi de celelalte, cumva, in fatza lor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt fan visiniu, dar merge si albastrul. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. @ajnanina: De ce nu ma mira?!
    @A lu' Nastase: Atunci recomand postul despre rosu... visiniul e aproape ... rosu :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca tot simti albastru m-am gadit sa-ti trimit si eu trei "ganduri" pe masura:)
    http://al13lea.files.wordpress.com/2008/03/albastru-blue-4.jpg

    http://photography.nationalgeographic.com/staticfiles/NGS/Shared/StaticFiles/Photography/Images/POD/b/blue-morpho-butterfly-518617-sw.jpg

    http://www.bigcountryaudubon.org/wp-content/uploads/2007/02/MOBL_ddg_IMG_2877_cr.jpg

    Planeta nu e numai a noastra:)...

    RăspundețiȘtergere
  5. " Albastrul este o forta..." - Johannes Itten, pictor elvetian.

    Culoarea care te aduce mai aprope de cer... iti da liniste si profunzime.

    Este culoarea dormitorului meu :) , si nu am ales-o intamplator.
    Ma relaxeaza si imi aduce echilibrul de care am atata nevoie dupa o zi agitata. Se spune ca este culoarea preferata a adultilor,explicabila prin nevoia de liniste si siguranta, care vine odata cu inaintarea in varsta.
    In terapia culorilor albastrul trateaza in special nervii, pielea si creierul. Ne ajuta sa ne distantam de cotidian, sa gasim pacea interioara si sa indepartam stresul.
    Iar in ce priveste albastrul din garderoba ... e culoarea care "aduce" incredere. Nuantele inchise aduc un plus de autoritate, iar cele deschise dau un aer delicat... poate putin romantic.
    Asadar indrazniti... si depasiti limitele sub influenta acestei culori. Experimentez zilnic senzatia...in fiecare seara; ma retrag in "lumea mea albastra" si incep ziua in acelasi "impuls albastru", proaspat si odihnitor. ( e camera mea de odihna:) )

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, mulţumesc pentru input.
    Nu m-am apropiat prea mult de terapia culorilor din dorinţa de a nu-mi "altera" propriile feeling-uri pe care le transpun în lucrări (e cumva parte din autenticitate...)

    RăspundețiȘtergere
  7. Sigur, Anca. Ideea nu se vroia o continuare a articolului tau, nici gand. Numai ca, vezi tu, "feelingurile" se simt functie de domeniu... este defect profesional :) Vedem cu aceiasi ochi,cautam aceleasi "placeri estetice", avem aceleasi valori DAR simtim si vorbim "in limba" domeniului pe care-l promovam.

    RăspundețiȘtergere
  8. Albastrul linisteste,relaxeaza,calmeaza... Nu pare o culoare care sa te caracterizeze,cu siguranta!

    RăspundețiȘtergere